Burundi Masha

FILTER ROAST

Wanilia, truskawki, śliwki, czekolada

Producent: Masha Washing Station

Region: Kayanza

Odmiana botaniczna: Red Bourbon

Obróbka: Natural

Wysokość uprawy: 1672 m. n.p.m.

BMM
9 Przedmioty
Opakowanie: 250g
  • 250g
54,00 zł
Brutto

Kawa o aromacie słodkiej mlecznej czekolady i wanilii, które towarzyszą nam od początku, do końca, wspierane przez nuty bardzo dojrzałych śliwek, którym w posmaku wtórują równie dojrzałe truskawki. Stacja obróbki Masha mieści się u podnóża wzgórza, od którego wywodzi się jej nazwa. Co ciekawe okolica kojarzona jest dużo bardziej z hodowlą bydła, niż z uprawą kawy. W języku Kirundi “amasho” znaczy bowiem “stado bydła”. Większość krzewów uprawianych w regionie to odmiana Red Bourbon. Niestety duży problem stanowi sam wiek krzewów - wiele z nich ma ponad 50 lat, gdzie po 20. roku uprawy wielkość zbioru znacząco spada. Warunki życia w Burundi sprawiają, że rolnicy nie mogą pozwolić sobie na wykarczowanie, nasadzenie nowych krzewów i pozbawienie się przychodu na 3-4 lata, zanim te wydadzą racjonalny plon. Inicjatywa Greenco ma na celu zachęcić farmerów do odnowienia swoich upraw - zakupuje ona ziarna pod zasiew, od Instytutu Nauk Rolniczych Burundi (ISABU), sieje je w szkółkach i sprzedaje sadzonki po kosztach, bądź nawet poniżej kosztu wyhodowania. Stacja obróbki daje możliwość nabycia organicznego nawozu dla krzewów, na bazie pulpy pozostałej po obróbce ziarna. Przeciętna wielkość uprawy kawy na farmie oscyluje w okolicach 200 krzewów, co przekłada się na ok 200-300 kg zebranych owoców, a jednocześnie jest to tylko jedna z kilku uprawianych roślin na takiej farmie, gdyż musimy zdawać sobie sprawę, że nadrzędnym celem farmera jest zapewnienie przeżycia i pokarmu dla rodziny. Po dostarczeniu owoców kawowca do stacji obróbki, wiśnie kawowca poddane są flotacji w małych wiadrach, w celu wstępnej kontroli ich jakości. Greenco skupuje defektowe owoce, ale od razu oddziela i sprzedaje jako produkt kat. B. Owoce, które przeszły pierwszy etap selekcji trafiają do drugiego etapu kontroli, gdzie ręcznie oddzielane są uszkodzone, niedojrzałe, lub przejrzałe wiśnie. Dojrzałe owoce rozsypywane są cienką warstwą na blatach i pozostawiane są do suszenia. Przewraca się je kilka razy dziennie, oraz przykrywa w wypadku deszczu, w najgorętszym momencie dnia, a także w nocy.

BMM
9 Przedmioty

Opis

Gramatura
250g
Gatunek
100% Arabica
Profil sensoryczny
Wanilia, truskawki, śliwki, czekolada
Obróbka
naturalna

Specyficzne kody

EAN13
7416156395472

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: