Kenia Ruthagati

FILTER ROAST

czarna porzeczka, maliny, jeżyny

Producent: Kooperatywa Rutuma

Region: Nyeri

Odmiana botaniczna: SL-28, SL-34, Batian, Ruiru 11

Obróbka: myta

Wysokość uprawy: 1744 m. n.p.m.

KRR
20 Przedmioty
Opakowanie: 250g
  • 250g
68,00 zł
Brutto

Kenia Ruthagati reprezentuje sobą wszystko, co najlepsze w kawach z regionu Nyeri - gładkie, pełne, lepkie body, wysoką słodycz dojrzałych, czarnych porzeczek, przyjemną kwasowość malin, przechodzącą w długi, nie dający o sobie zapomnieć, posmak jeżyn..

Stacja obróbki Ruthagati położona jest w hrabstwie Nyeri, która pochodzi od nazwy masywu wulkanicznego Kenya, w języku plemienia Maasai.

Kooperatywa Rutuma, powstała w 2005 roku, z połączenia trzech innych, mieści się w sercu regionu, na obrzeżach miasta Karatina. Woda do obróbki trafia z tamy Ruthagati, Podobnie, jak w przypadku kooperatywy Gakuyu-Ini, pulpa pozostała po procesie obróbki kawy, trafia do rolników, którzy wykorzystują ją jako nawóz dla krzewów. 

Po dostarczeniu zbioru do stacji obróbki, wiśnie są segregowane ręcznie - wyłącznie dojrzałe owoce trafiają do depulpingu. Przez noc ziarna, z resztką warstwy pektynowej, pozostawione są do fermentacji, by następnego dnia zostać poddane płukaniu i segregacji według jakości. Następnie trafiają do suszenia na blatach przez 10-16 dni.

KRR
20 Przedmioty

Opis

Gramatura
250g
Gatunek
100% Arabica
Profil sensoryczny
czarna porzeczka, maliny, jeżyny
Obróbka
myta

Specyficzne kody

EAN13
7416156395458

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: