Kolumbia Rosa Blanca

FILTER ROAST

Liczi, pomarańcza, arbuz, róża

Producent: Wilson Paderes

Region: Huila

Odmiana botaniczna: Tabi

Obróbka: Anaerobic Natural

Wysokość uprawy: 1450 m n.p.m.

KRB
11 Przedmioty
Opakowanie: 250g
  • 250g
65,00 zł
Brutto

 

Kolumbia Rosa Blanca zaskakuje na każdym etapie - na gorąco dominuje w niej wyraźnie aromat liczi, w miarę spadku temperatury pojawia się nuta arbuza, wspierana delikatnie w tle różą, by na chłodno przywołać na myśl przyjemna słodycz i delikatna kwasowość pomarańczy.

Wilson jest przedstawicielem trzeciego już pokolenia rodziny Paderes, która zajmuje się uprawą kawy, w regionie Huila. Od ponad 15 lat pracuje na swojej farmie - Rosa Blanca - którą najprawdopodobniej w przyszłości przejmie jego syn, zafascynowany tym, co robi jego tata. W połowie minionej dekady Rosa Blanca skupiła się na podniesieniu jakości uprawy, poprzez modernizację infrastruktury, a także współpracę z laboratorium kontroli jakości, po tym, jak sąsiednie farmy zanotowały wzrost zysków, dzięki sprzedaż ziaren specialty. 

 

Odmiana botaniczna Tabi, którą uprawia Wilson, jest krzyżówką odmian Typica, Bourbon i Timor. Cechuje się wysoką jakością, z których słyną pierwsze dwie, ale i wysoką odpornością na choroby krzewów, Jej owoce oraz ziarna, są nieco większe. W połączeniu z możliwością gęstego sadzenia krzewów i uprawy na większych wysokościach, stanowi dobrą alternatywę dla farmerów w Kolumbii.

Owoce są selekcjonowane przy zbiorze ręcznym, następnie trafiają do worków, w celu fermentacji w warunkach beztlenowych. Po upływie 90 godzin trafiają do suszenia w marquesinach (hiszp. duży namiot), gdzie suszone są przez ok. 25 dni, jak przy obróbce “na sucho”.

KRB
11 Przedmioty

Opis

Gramatura
250g
Gatunek
100% Arabica
Profil sensoryczny
Liczi, pomarańcza, arbuz, róża
Obróbka
Anaerobic Natural

Specyficzne kody

EAN13
7416156395465

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: